Anjum  Anand

Herbata masala


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Herbata masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 ml wody

100 ml mleka

4 ziarna czarnego pieprzu

10 strączków zielonego kardamonu

lekko zmiażdżonych

duża szczypta nasion kopru włoskiego

mały kawałek kory cynamonu

1 łyżeczki świeżego imbiru

obranego i z grubsza posiekanego

1 herbata ekspresowa

cukier do smaku

sól do smaku (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Powoli doprowadzić wodę i mleko z przyprawami i imbirem do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ilość płynu zmaleje do jednej szklanki. Włożyć herbatę i parzyć minutę. Przecedzić do szklanki, posłodzić i/lub posolić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Mrożona herbata z jabłkiem i marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl z musli
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Drink Kalkuta Mary
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Wino ze skórką pomarańczową
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezalkoholowa pinakolada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Kawa pachnąca Indiami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

#Kasiulak

11.01.2011 11:15


warszawa

CYTUJ

Brzmi całkiem smpatycznie, musze wypróbować jak wrócę do domu :) popytam może ktoś w klubie miłośników dobrej herbaty też próbował tego przepisu :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.