Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią

Kremowy chłodnik z bobu zobacz Kremowy chłodnik z bobu 2018-06-19 12:29:06
Kremowy chłodnik z bobu
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Laskę wanilii kroję wzdłuż, a pestki usunięte za pomocą noża lub łyżeczki wrzucam do bulionu wraz z cukrem. Zagotowuję. Do gotującego się płynu wkładam groszek, bób i skórkę z limonki, gotuję około 8 min aż warzywa zmiękną, ale nie stracą koloru, miksuję na gładką masę – krem (jeśli mikser nie chwyta wszystkich kawałków krem należy przetrzeć dodatkowo przez sito). Do kremu dodaję mleko kokosowe i jeszcze raz zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z limonki, po czym chłodzę i wkładam do lodówki. Zimny chłodnik można podać w kieliszkach do wina, wrzucając dwie kostki lodu i posypując posiekaną miętą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE