Grillowane paczuszki łososiowe

Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Grillowane paczuszki łososiowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 grube filety z łososia

sól i czarny pieprz do smaku

garść drobno posiekanej kolendry

4 całe zielone papryczki chilli, nakłute czubkiem noża

¼ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej

½ małych pomidorów, obranych i posiekanych (opcjonalnie)

 

Marynata:

1 łyżka oleju roślinnego

90-100 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki pasty czosnkowej

1¼ łyżeczki pasty z imbiru

2½ łyżki soku z cytryny

1½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku

⅓-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku

½ łyżeczki kminku indyjskiego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce. Dopraw do smaku, mając na uwadze, że łosoś nie jest przyprawiony. Marynata powinna być kwaskowo-ostro-słona. Dodaj rybę i zostaw do zamarynowania na 30 minut.

Rozgrzej grill. Rozłóż arkusz folii aluminiowej o wymiarach 30 na 15 cm. Połóż na środku kawałek łososia, posyp czerwoną cebulką, kolendrą i pomidorami, a z boku połóż zieloną chili. Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami i rozdziel pomiędzy nie resztę marynaty. Owiń dokładnie rybę folią i uformuj szczelną paczuszkę tak, żeby nie wydostała się z niej para.

Możesz też rozłożyć wszystko na jednym, wielkim kawałku folii.

Połóż paczuszki na grillu, ale nie bezpośrednio nad węglem i piecz 6-8 minut, w zależności od temperatury i grubości ryby. Sprawdź jedną, ryba powinna się ładnie kruszyć i nadal być soczysta. Zdejmij z grilla i natychmiast podawaj.

Rybę można też upiec w piekarniku o temperaturze 200ºC przez 10-12 minut.

powrót

Podobne przepisy

Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.