Bliny z łososiem, kawiorem, kwaśną śmietaną i wodą z ogórka

Oceń przepis:
Przygotował:
Vienio
- Seria kulinarna:
- Ślinotok (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- mąka gryczana/pszenna
- drożdże w proszku
- masło
- mleko
- olej
- sól
- pieprz
- jajka
- cukier
- fenkuł
- oliwa
- skórka z cytryny
- ogórek zielony lub imbir marynowany różowy
- koperek
- śmietana 18%
Przygotowanie:
Robimy zaczyn z drożdży. Jak urośnie, dodajemy go do mąki z rozpuszczonym masłem, ciepłym mlekiem, i żółtkami. Mieszamy mikserem ręcznym.
Następnie ubijamy mikserem pianę z białek. Dodajemy delikatnie do ciasta. Odkładamy, pozwalając ciastu odpocząć, aż zacznie pracować.
Z gotowego ciasta smażymy bliny.
Łosia wędzonego kroimy na paseczki. Ogórka obieramy, tniemy na kostki, miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko i gazę, aby odsączyć wodę.
Podajemy bliny z łososiem, kawiorem, sokiem z ogórka i skórką z cytryny, koperkiem i śmietaną.
Następnie ubijamy mikserem pianę z białek. Dodajemy delikatnie do ciasta. Odkładamy, pozwalając ciastu odpocząć, aż zacznie pracować.
Z gotowego ciasta smażymy bliny.
Łosia wędzonego kroimy na paseczki. Ogórka obieramy, tniemy na kostki, miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko i gazę, aby odsączyć wodę.
Podajemy bliny z łososiem, kawiorem, sokiem z ogórka i skórką z cytryny, koperkiem i śmietaną.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze