Maryla Musidłowska

Galaretka z białego wina z płatkami róż


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

odsłon: 6248

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szklanka płatków róży

750 ml białego wina (gewurtztreminera)

1 żelfix 3:1

kilkanaście małych truskawek

250 g cukru

kilka kropli olejku różanego opcjonalnie

 

Przygotowanie:

Przelać wino do garnka, dosypać żelfix i zagotować. Dodać cały cukier i całość gotować około 2 minut. Pod koniec gotowania dodać truskawki. Kiedy zmienią kolor na pomarańczowy, dodać płatki róży i opcjonalnie dolać olejek różany. Gorącą galaretkę nałożyć po brzegi do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Ustawić do góry dnem. Podczas studzenia słoiki obracać, wtedy płatki róży równomiernie rozłożą się w galaretce.

powrót

Podobne przepisy

Marmolada pomarańczowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Gruszki w syropie waniliowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Śliwki w occie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w marynacie octowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.