Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Gruszki w syropie waniliowym

Gruszki w syropie waniliowym zobacz Gruszki w syropie waniliowym 2018-06-19 12:28:22
Gruszki w syropie waniliowym
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • 1,5 twardych gruszek
  • 750 gram cukru
  • 1 litr wody
  • sok z 2 cytryn
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i przyprawy. Wstawić na gaz. Umyte gruszki obrać w całości, pozostawiając ogonki. Duże pokroić na połówki. Małym nożykiem usuną resztki kwiatowe. W misce zalać gruszki sokiem z cytryny. Do gotującego się syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć gruszki do wypieczonych w piekarniku słoików. Zalać syropem sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić. Włożyć słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować około 15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE