Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Naleśnikowe cannelloni

Naleśnikowe cannelloni
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.70
Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Ilość 12 naleśników

Ragu Bolognese
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
15 dag pancetty
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek do smażenia
½ kg mielonej wieprzowiny
½ kg mielonej wołowiny
¼ kg drobiowych wątróbek
2 puszki włoskich, siekanych pomidorów
2 małe puszeczki koncentratu pomidorowego
15 g świeżych liści bazylii
½ butelki czerwonego wina
¾ gałki muszkatołowej
sól, pieprz
8 dag mozzarelli
½ l sosu beszamelowego
4 dag parmezanu

Przygotowanie
Posiekane: cebulę, czosnek i pancettę podsmażamy na oliwie. Dodajemy zrumienione na oliwie mięsa i drobno posiekane wątróbki, pomidory z puszek, koncentrat pomidorowy, wino, porozrywane liście bazylii, doprawiamy świeżo utartą gałką muszkatołową i pieprzem, oraz solą. Mieszamy i wstawiamy bez przykrycia na 4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza. Na naleśniku kładziemy łyżkę stołową farszu, zwijamy rulonik, podwijamy brzegi i układamy w żaroodpornym, nasmarowanym masłem naczyniu. Posypujemy tartą mozzarellą, zalewamy beszamelem i posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy na pół godziny do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE