Anna Olson

Dyniowy creme brulee


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Dania z dyni

Dyniowy creme brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-2 małe dynie

2½ szklanki śmietany kremówki

1 laska wanilii

½ szklanki złocistego cukru trzcinowego

2 łyżeczki białego cukru

10 żółtek

½ + ¼ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki suszonego mielonego imbiru

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżka brandy

8 łyżek drobnego cukru do posypania i przypalenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 176 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przekrój dynie na połówki, usuń gniazda nasienne i ułóż połówki na blasze miąższem do dołu. Ponakłuwaj skórę dyń widelcem i piecz 30 – 40 min, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij łyżką miąższ i zmiel w malakserze na gładkie puree. Odmierz 2 szklanki, a resztę podziel na porcje i włóż do zamrażalnika.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i ustaw 8 kokilek na blasze o wysokich brzegach. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob nożem miąższ. Podgrzej śmietanę z wanilią (na czas podgrzewania możesz też wrzucić do śmietany pusty strączek), nie doprowadzając jej do wrzenia. W malakserze wymieszaj 2 szklanki miąższu dyni z cukrem, żółtkami, ½ łyżeczki cynamonu, imbirem, zielem angielskim i brandy. Mieszając na wolnych obrotach wlej powoli śmietanę. Rozlej przygotowany krem custard do kokilek, wlej wrzątek do blachy (do połowy wysokości kokilek) i piecz ok. 30 min, aż krem będzie średnio ścięty. Wyjmij kokilki z wrzątku, odstaw na 20 min., żeby ostygły i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem zmieszaj 8 łyżek drobnego cukru z ¼ łyżeczki cynamonu, posyp porcje kremu custard w kokilkach i przypiecz specjalnym palnikiem do brulée albo wstaw na 5-7 sekund do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę. Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.