Cytrynowa panna cotta

Cytrynowa panna cotta
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2-3 płatki żelatyny
  • 250 g mleka
  • 250 g świeżej śmietany 30% (nie UHT)
  • 95 g cukru białego drobnego¬ ¬¬
  • 8 g małych kaparów, odsolonych
Na sos:
  • 6 cytryn
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • świeży tymianek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Gotuj mleko, aż pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj śmietanę, 45 g cukru i kapary. Zdejmij z ognia i blenduj, dodając żelatynę (1,5 płatka lub 2, żeby trochę zostało). Przetrzyj przez sitko i przelej masę do 4 foremek, pucharków lub szklanek. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała.

Przygotuj sos. Przekrój cytryny na pół i wyciśnij na wyciskarce, uzyskując jak najwięcej soku. Do rondelka z wyciśniętym sokiem dosyp cukier i podgrzej. Wymieszaj limoncello ze skrobią ziemniaczaną, dolej do rondelka. Podgrzewaj przez chwilę, następnie odstaw do wystygnięcia.

Udekoruj gotową panna cottę sosem, kaparami i tymiankiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA