Curry z ciecierzycą i kalafiorem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z ciecierzycą i kalafiorem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka oliwy

posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżeczki posiekanego imbiru

łyżeczka kurkumy

pół filiżanki korzeni i łodyżek kolendry

łyżeczka gorczycy

łyżeczka kminu

łyżeczka garam masali

2 łyżeczki chili w proszku albo w płatkach

pół kalafiora podzielonego na różyczki

filiżanka pokrojonej w kostkę dyni japońskiej ze skórką

400 g ciecierzycy z puszki

litr bulionu

puszka pomidorów (opcjonalnie)

liść limetki kaffir

łyżeczka sosu rybnego

tamari

2 łyżeczki oleju sezamowego

pół filiżanki natki kolendry

filiżanka kiełków fasoli

jogurt

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać imbir, czosnek, kurkumę i korzenie oraz łodyżki kolendry. Podsmażyć przez minutę i dołożyć gorczycę, kmin, garam masalę i chili. smażyć, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Wlać łyżkę wody i dodać kalafior, dynię i ciecierzycę. Smażyć, aż warzywa pokryją się przyprawami. Wlać bulion, pomidory i dodać liść limetki. Gotować, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Powinno trwać to 30-60 minut. Doprawić tamari, sosem rybnym i olejem sezamowym. Przybrać natką kolendry, kiełkami fasoli i jogurtem, podawać z brązowym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z pieczarkami, boczkiem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.