Annabel  Langbein

Ciasteczka z dodatkami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka z dodatkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g masła

1 szklanka cukru

4 ½ szklanki mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

6 łyżek słodkiego mleka skondensowanego



Dodatki:

cukier lawendowy (szklanka cukru wymieszana z dwiema łyżkami posiekanych płatków jadalnej lawendy)

kolorowa posypka

płatki kukurydziane wymieszane z rodzynkami



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C.Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek, wanilię i mleko. Ucierać, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 3 części. Z ciasta uformować kuleczki, trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Kuleczki ułożyć na blaszce. Spłaszczyć dłonią, widelcem zrobić na brzegach wzorek. Posmarować wodą i posypać cukrem lawendowym.

Posypkę wysypać na talerz. Kuleczki z drugiej porcji ciasta zanurzać w posypce spłaszczając dłonią. Ułożyć na blaszce posypką do góry.

Kuleczki z trzeciej porcji obtaczać w płatkach z rodzynkami. Dokładnie pokryć, spłaszczyć, ułożyć na blaszce. Piec 15-20 minut na rumiano.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Napoleonka ze słodką soczewicą i kokosem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.