Tomasz Jakubiak

Chlebek chłopski ze świeżonką


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 783

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

½ kg mąki pszennej

2 jajka

½ kg ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków

sól

soda

 

Świeżonka:

100 g podgardla

350 g łopatki

2 cebule

papryczka chili

seler naciowy

woda

sól

łyżeczka pieprzu

łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

 

 

Przygotowanie:

Przygotuj chlebek chłopski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto. Uformuj placek i piecz go na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się przyrumieni. Gdy będzie gotowy możesz go podpiec w piekarniku.

Świetnym dodatkiem będzie domowa świeżonka. Na patelni podsmaż kawałki podgardla, dodaj posiekaną cebulę, papryczkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe kawałki łopatki. Mięso podlej odrobiną wody i duś do momentu, aż będzie miękkie. Na końcu świeżonkę dopraw solą, pieprzem i papryką. Świeżonkę podawaj z chlebkiem chłopskim. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.