Jan i Jakub   Kuroniowie

Carpaccio


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 12579

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g świeżej polędwicy wołowej mrożonej przez 20-30 minut

60 g świeżo przygotowanego majonezu

3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka sosu Worcester

30 g oliwy

sól

biały i świeżo zmielony czarny pieprz

rukola

 

Przygotowanie:

Polędwicę zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ucieramy majonez z mlekiem, sokiem z cytryny i sosem Worcester na gęsty krem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Sos wstawiamy na 15 minut do lodówki. Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry. Talerz smarujemy oliwą. Układamy obok siebie cienkie plastry wołowiny. Posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy schłodzonym sosem majonezowym. Dekorujemy rukolą.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

#kafar

18.07.2011 22:02


klin

CYTUJ

hmmmm, ciekawe czy pierwotnie wołowina była polewana takim sosem... osobiście wole proste carpaccio i uważa, że im więcej kombinowania z tym daniem tym gorzej dla niego. dziś np. trafiłem na przepis w którym radzą przed pokrojeniem mięsa, delikatnie je obsmażyć... no cóż, każdy ma swój gust.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.