Jan i Jakub   Kuroniowie

Carpaccio


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 10931

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g świeżej polędwicy wołowej mrożonej przez 20-30 minut

60 g świeżo przygotowanego majonezu

3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka sosu Worcester

30 g oliwy

sól

biały i świeżo zmielony czarny pieprz

rukola

 

Przygotowanie:

Polędwicę zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ucieramy majonez z mlekiem, sokiem z cytryny i sosem Worcester na gęsty krem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Sos wstawiamy na 15 minut do lodówki. Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry. Talerz smarujemy oliwą. Układamy obok siebie cienkie plastry wołowiny. Posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy schłodzonym sosem majonezowym. Dekorujemy rukolą.

powrót

Podobne przepisy

Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

#kafar

18.07.2011 22:02


klin

CYTUJ

hmmmm, ciekawe czy pierwotnie wołowina była polewana takim sosem... osobiście wole proste carpaccio i uważa, że im więcej kombinowania z tym daniem tym gorzej dla niego. dziś np. trafiłem na przepis w którym radzą przed pokrojeniem mięsa, delikatnie je obsmażyć... no cóż, każdy ma swój gust.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.