Boeuf au bleu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Boeuf au bleu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składiki:

ok. kilograma rumsztyku grubości 5 cm

sól i pieprz

oliwa

250 g błękitnego sera pleśniowego

125 ml śmietany





Przygotowanie:

Wykorzystać górę piekarnika w funkcji grilla, rozgrzać go przez 10 minut. Posolić i popieprzyć steki z obu stron i natrzeć oliwą. Ułożyć mięso na żeliwnej patelni i grillować po 4 – 6 minut z każdej strony, zależnie od upodobań. Wyjąć mięso na deskę, zakryć folią i zostawić na 10 minut.

W tym czasie pokruszyć ser w rondelku, zalać śmietaną i delikatnie podgrzać, żeby się stopił. Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sokami z patelni (można je zredukować do większej zawiesistości). Polać odrobiną sosu, a resztę wlać do sosjerki. Podawać z endywiami z pomarańczami lub na łożu z rukwi wodnej.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.