Chili fasolowe z czarną soczewicą i stekiem

Chili fasolowe z czarną soczewicą
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 strąk papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 słoik/puszka czerwonej fasoli
  • 200 g ugotowanej czarnej soczewicy
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • ½ pęczka natki zielonej pietruszki
  • sól i pieprz
1 stek z antrykotu (około 300 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 sałata rzymska
  • sos vinegret

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę. Dodać przyprawy i przesmażyć wszystko razem. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Dodać odsączoną fasolę i soczewicę. Dusić wszystko na bardzo małym ogniu około 10 minut. Zalać całość przecierem pomidorowym i dusić około 20 minut na wolnym ogniu.

Rozgrzać patelnię z olejem, przyprawić stek solą i usmażyć z obu stron. Zdjąć z patelni, przyprawić pieprzem i rozgniecionym czosnkiem, zostawić na kilka minut, żeby odpoczął, następnie pociąć w plastry.

Obrać liście sałaty. Polać winegretem.

Chili ułożyć na talerzach, obok nałożyć sałatę, a na niej plastry steka.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA