Sałata z dzikich ziół z grillowaną piersią kurczaka

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 garście ulubionych bądź dostępnych dzikich ziół z pola
- cebula dymka
- 2 małe piersi z wiejskiego kurczaka lub jedna duża
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego tymianku
- łyżeczka posiekanej bazylii
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki jogurtu
- sól
- pieprz świeżo mielony
Sos:
- sok z jednej cytryny
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka cukru brązowego
- łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Z ząbka czosnku, tymianku, bazylii, soku z cytryny, jogurtu oraz przypraw robię marynatę. Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błon i kroję pod skosem na grubsze plastry. Wkładam w marynatę, po czym do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu rozgrzewam patelnię grillową i smażę zamarynowane kurczaki. Z cytryny, czosnku, oliwy, brązowego cukru i koperku robię sos, najłatwiejszą metodą jest umieszczenie składników w słoiku i po prostu ich wymieszanie. Gotowego kurczaka rozkładam na talerzach jak carpaccio, na to świeże zioła, a wszystko polewam sosem i posypuję posiekaną dymką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z grilla
Kuchnia polska
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze