Kurczak w kokosowej panierce

Kurczak w kokosowej panierce
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki:
sos miętowy
1 duży pęczek mięty (liście)
skórka i sok 1 limety
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
sól

Kurczak w kokosowej panierce:
1 kurczak podzielony na części
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 szklanka panko (lub bułki tartej)
1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych
sól
pieprz

Sos miętowy:
Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę. Przełóż do miski i wstaw do lodówki.

Kurczak w kokosowej panierce:
Podgrzej piekarnik do temperatury 190°c. Wyłóż blachę pergaminem. Kawałki kurczaka włóż do miski, skrop olejem, wymieszaj. Dopraw pieprzem kajeńskim i czosnkiem granulowanym. Zamieszaj. Do torebki wsyp panko i wiórki kokosowe. Kawałki kurczaka wsadzaj partiami do torebki, zamykaj ją i potrząsaj, aż kurczak pokryje się wiórkami i panko. Wyjmij kawałki kurczaka z torebki i układaj na blasze.
Postępuj tak ze wszystkimi kawałkami kurczaka. Piecz w piekarniku, aż kurczak będzie gotowy i zarumieni się (ok. 45 min). Podawaj z sosem miętowym.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE