Marta Dymek

Boczniaki panierowanie podane z czosnkowym majonezem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 3799

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

250 g boczniaków

olej

½ szklanki mąki z ciecierzycy

½ szklanki wody

spora szczypta soli i pieprzu

2 łyżki bułki tartej

4 łyżki płatków drożdżowych

¼ łyżeczki papryki słodkiej

¼ łyżeczki papryki ostrej

szczypta soli

 

Majonez:

2 szklanka mleka sojowego niesłodzonego (inne mleko się nie nadaje!)

4 łyżki octu jabłkowego

2 główki pieczonego czosnku

2 łyżeczki dobrej musztardy

4 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżeczki czarnej soli

biały pieprz

2 szklanki delikatnego oleju

Przygotowanie:

Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Następnie dodać wodę i przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać dość sporo oleju i go rozgrzać. W tym czasie boczniaki obtoczyć w panierce i jak olej już się rozgrzeje, wrzucić je na patelnię.
Boczniaki obsmażać z obydwu stron przez 3-4 minuty. Podawać z wegańskim majonezem i ulubionymi dodatkami.
Aby przygotować majonez, należy wlać mleko i ocet do blendera kielichowego i miksować przez 2 minuty. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksować kolejne 2 minuty.
Następnie nie przerywając miksowania powoli, cienkim strumieniem wlewać olej – ja wlewam go przez dziubek miksera. Gotowy majonez przełożyć do czystego słoiczka i włożyć do lodówki, po godzinie w lodówce dodatkowo stężeje.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczane baloniki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Burak po burgundzku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Gotowany ryż jaśminowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Żółte curry z rzodkiewek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Chili sin carne
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Twarożek z migdałów
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Jola M

postów: 3

08.08.2016 17:59

CYTUJ

Odkąd obejrzałam odcinek z przepisem nie ma tygodnia żeby na stole nie było boczniaków. Sos jest wyjatkowy. Na stałe wprowadził sie do lodówki :)

Pitou

postów: 1

19.04.2016 22:24

CYTUJ

Pyszne danie, nikt nie zorientował się, że w panierce nie ma jajek. Świetny program i blog, oby tak dalej ;D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.