Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami, pieczonym czosnkiem i zsiadłym mlekiem

Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami zobacz Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami 2018-06-19 13:01:07
Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Barszcz, Żeberka

Składniki:

barszcz:

smażone ziemniaki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyj, obierz i potnij na mniejsze kawałki. Żeberka również posiekaj. Posiekane składniki wrzuć do garnka i dodaj pomidora. Gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż wywar będzie mocno aromatyczny. Buraki odlej od zakwasu i wrzuć do miksera lub zetrzyj na tarce, a zakwas dodaj do odcedzonego wywaru. Do całości dodaj starte buraki, posiekaną drobno włoszczyznę i żeberka oraz soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem . Barszcz podgrzej na małym ogniu, nie gotuj, bo straci kolor. Na suchą patelnię wrzuć nieobrane ząbki czosnku i smaż, aż się przypalą. Dorzuć ziemniaki, podlej oliwą a na końcu dolej zsiadłe mleko. Barszcz podawaj z ziemniaki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE