Donna Dooher

Bliny gryczane z serkiem koperkowym i wędzonym łososiem


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Bliny gryczane z serkiem koperkowym i wędzonym łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Bliny gryczane

2/3 szklanki (150 ml) mleka

1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masło

¼ szklanki (60 ml) klarowanego masła do smażenia

¾ szklanki (175 ml) mąki gryczanej

2 ½ łyżeczki (12 ml) cukru

¼ łyżeczki (1 ml) drobnoziarnistej soli

1 łyżeczka (5 ml) suchych drożdży

1 łyżka stołowa (15 ml) wody o temperaturze 50–57 stopni Celsjusza

1 żółtko

1 białko



Przygotowanie

Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia mleko i masło. Przestudzić. Połączyć mąkę, cukier i sól.

W oddzielnej miseczce wymieszać drożdże z ciepłą (40-55 stopni Celsjusza) wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut, by się aktywowały. W dużej misce ubić żółtko, aż będzie bladożółte. Powoli, ciągle ubijając, dodać mleko z masłem. Wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać drożdże, wymieszać. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ubić pianę białka, delikatnie wymieszać z ciastem, ponownie przykryć i odstawić na 15 min., by powróciło do poprzedniej objętości. Rozgrzać żeliwną patelnię, posmarować ją klarowanym masłem, kłaść po 1 łyżce stołowej (15 ml) ciasta. Smażyć, aż się lekko zrumieni z obu stron. Na gotowe bliny nakładać po łyżeczce (5 ml) serka, dekorować świeżym koperkiem.





Koperkowy serek z wędzonym łososiem

1 szklanka (250 ml) miękkiego, kremowego serka

3 łyżeczki (15 ml) posiekanego, świeżego koperku

1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny

2 łyżeczki (10 ml) drobno posiekanej skórki cytrynowej

2 plastry (120 g) drobno posiekanego wędzonego łososia



Przygotowanie

W misce połączyć serek, sok oraz skórkę z cytryny i koperek. Dodać wędzonego łososia, delikatnie wymieszać.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.