Bożena Sikoń

Bezy francuskie z kremem i owocami


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

odsłon: 22887

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Na bezę:

180 g białka (z 6 jaj)

180 g cukru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

180 g cukru pudru

260 g orzechów

Na krem:

3 jajka

100 g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

500 g serka mascarpone

200 g śmietanki 30-36%

1 kg owoców świeżych (truskawka, malina, borówka amerykańska)

Przygotowanie:

Białko utrzeć z cukrem i łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Orzechy włoskie „zrumienić” w piekarniku (rozsypać na blachę i włożyć do piekarnika na ok. 15 min, aż będą chrupiące). Gdy białko będzie ubite zdjąć z maszyny i delikatnie ręcznie wymieszać z cukrem pudrem i orzechami. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 150ºC przez 20 min, a następnie zmniejszyć temp. do 100ºC lub wyłączyć piekarnik zupełnie i zostawić bezę na ok. 2 godz.

Krem:
Utrzeć jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do „białości”. Dodać stopniowo serek mascarpone, a na koniec ubitą śmietanę 30%. Krem przełożyć (wyszprycować) do pucharków, przełożyć owocami, a na wierzch położyć bezę.

powrót

Podobne przepisy

Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#rudbekia

11.02.2012 15:15


wrocław

CYTUJ

jestem pod ogromnym wrażeniem umiejętności pani Bożeny, bardzo lubię oglądać jej program i wypróbowywać jej przepisy, są naprawdę świetne!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.