Janella  Purcell

Babeczki cytrynowe


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babeczki cytrynowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g miękkiego masła

łyżeczka esencji waniliowej

¾ filiżanki miałkiego cukru

2 jajka

półtorej filiżanki mąki z dodatkiem środka spulchniającego

pół filiżanki mleka

filiżanka cukru pudru

2 łyżki jogurtu

cytryna

żółty barwnik spożywczy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, miksujemy masło, cukier, esencję waniliową i jajka. Do masy na przemian dodajemy mąkę i mleko. Ciasto nakładamy do foremek. Pieczemy. Mieszamy cukier puder z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny. Smarujemy babeczki lukrem. Wierzch ozdabiamy cukierkami i lukrowymi kwiatkami.

powrót

Podobne przepisy

Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.