Gary  Rhodes

Agrest pod sabayon


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Agrest pod sabayon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki deseru:

900 g agrestu

kawałek masła

3 łyżki stołowe cukru demerara

2 łyżki stołowe wody



Składniki sabayon:

3 żółtka

75 g miałkiego cukru

100 ml słodkiego, białego wina lub calvadosu

150 ml bitej śmietany



Przygotowanie agrestu:

Oczyść agrest. W dużym rondlu roztop kawałek masła. Dodaj cukier demerara i wodę. Gotuj przez kilka minut, aż agrest zmięknie. Odcedź owoce, zanim popękają. Sok przelej do rondla i gotuj, aż powstanie syrop.



Przygotowanie sabayon:

Do miski wbij żółtka. Dosyp miałki cukier. Wlej alkohol. Ubijaj energicznie nad garnkiem z wrzątkiem. Zdejmij, gdy masa czterokrotnie powiększy objętość. Ucieraj, aż wystygnie. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj. Do żaroodpornego naczynia nałóż ciepły agrest. Polej sosem i wstaw pod grill. Polej syropem agrestowym.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.