Pieczone żeberka z sosem barbecue

Pieczone żeberka z sosem barbecue
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 kawałki (ok. 3,5 kg) żeberek wieprzowych
  • umytych i osuszonych
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki mielonej papryki
  • 1 czubata łyżka gruboziarnistej soli
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 2 szklanki sosu barbecue

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wyłożyć dwie blachy do pieczenia folią aluminiową, umieścić na nich kratki i położyć na kratkach żeberka, mięsem do góry. Przesiać do miseczki cukier, paprykę, sól, kakao, pieprz kajeński, kmin, i wymieszać. Dokładnie natrzeć mięso z obu stron mieszanką przypraw. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki co najmniej na 10 minut, a najlepiej na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 175° C. Wstawić blachy z żeberkami na górny i dolny poziom. Piec, aż mięso zacznie odchodzić od kości, 1½ - 2 godzin, w połowie pieczenia przekładając blachy. Wyjąć żeberka z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 220° C. Dokładnie posmarować mięso z dwóch stron sosem barbecue. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ponownie wstawić do niego żeberka i piec ok. 15 minut, aż sos lekko się skarmelizuje. Podawać żeberka pokrojone na kawałki, z dodatkowym sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE