Paella

Paella
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 400 g ryżu arborio
  • 125 ml białego wina
  • 1,25 l bulionu drobiowego
  • 1 szczypta szafranu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej głębokiej patelni o grubym dnie, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. 5 minut smaż cebulę, aż się zrumieni. Dodaj ryż i podsmażaj 1 minutę, mieszając, by ryż pokrył się oliwą. Wlej wino i gotuj kolejną minutę. Dodaj bulion i szafran. Mieszaj regularnie przez pierwsze 10 minut, potem pozostaw na 5 minut. Na spodzie powinna powstać chrupiąca warstwa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA