Mule w sosie słodko-kwaśnym

Mule w sosie słodko-kwaśnym
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Mitch i Matt idą na ryby
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg omułków
  • 75 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do smażenia
  • 4 czerwone chili
  • pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 12 łodyg dymki
  • posiekanych
  • 1 łyżka imbiru
  • drobno posiekanego
  • 150 ml białego octu winnego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • mały pęczek bazylii tajskiej
  • grubo porwanej
  • mały pęczek kolendry
  • posiekany
  • 1 limonka
  • pokrojona na ćwiartki
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odrzuć wszystkie omułki, które po puknięciu nie zamkną się. Włóż pozostałe małże do dużego garnka razem z winem, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź i odrzuć mule, które się nie otworzyły. Postaw dużą patelnię na ogniu i rozgrzej na niej oliwę. Dodaj chili, czosnek, dymkę i imbir. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj ocet winny i cukier. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Wrzuć na patelnię mule i zioła i wymieszaj z sosem.
Podawaj z ćwiartkami limonki od razu, lub na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA