Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki

Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Chrust z natki pietruszki:

Majonez:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na grubsze kawałki, skrop smakowym olejem Kujawskim i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw je cząbrem, mielonym kminkiem, pieprzem i solą. Warzywa smaż do momentu kiedy będą chrupiące i miękkie.




Chrust z natki pietruszki:

Mąkę pszenną połącz z mąką kukurydziana, dodaj sól. Białka połącz z napojem gazowanym cytrynowym i dodaj do suchych składników. Wszystko razem wymieszaj. Liście pietruszki obtocz w powstałym cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka sekund. Usmażone liście odsącz na ręczniku papierowym.




Majonez:

W blenderze zmiksuj białka z musztardą i skórką z cytryny. Do powstałej masy lej małym stróżkiem olej Kujawski do uzyskania gęstego majonezu. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu ułóż marynowane sielawki, warzywa, chrust z natki i porcję majonezu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA