Makaron z sosem pomidorowym, chilli i boczkiem

Makaron z sosem pomidorowym, chilli i boczkiem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

130 g guanciale lub boczku
1 mała cebula
3 – 4 łyżki oliwy extra vergine
1 ostra suszona papryczka chili
2 łyżki białego wina
500 g pomidorów
400 g makaronu bucatini
80 g świeżo startego sera pecorino romano
sól i świeżo zmielony pieprz
sałatka z puntarelle do podania

Przygotowanie:

Guanciale pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Chilli drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, smażyć chwilę, dodać guanciale i mieszając smażyć na małym ogniu 4 – 5 minut. Podlać winem i zamieszać, zeskrobując z dna przyrumienione drobiny. Smażyć kilka minut. Dodać pomidory i chilli, zamieszać i gotować 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać. Rozłożyć na talerze, obficie posypać serem pecorino romano i podawać z sałatką z puntarelle (puntarelle pokroić w paski, dodać listki mięty, wymieszać z sosem z oliwy, octu z białego wina, czosnku i anchois).

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE