Lasagne
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Składniki
płaty makaronu

Sos
2-3 łyżki oliwy z oliwek
posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 filety anchois
puszka pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
sól i świeża bazylia

Warzywa
pokrojony na plasterki bakłażan, słodki ziemniak i 2 cukinie
pół filiżanki oliwy
2 łyżeczki soli
czarny pieprz
filiżanka pieczarek podsmażonych na oliwie z solą i czosnkiem
paczka miękkiego tofu
2 filiżanki ricotty
1/3 filiżanki mleka sojowego

Pesto
rozgnieciona w moździerzu filiżanka orzechów z pęczkiem bazylii, oliwą z oliwek, solą, parmezanem i czosnkiem
pęczek natki pietruszki i bazylii

Przygotowanie
Cebule, czosnek i anchois podsmażamy na oliwie przez minutę. Dodajemy pomidory, sól i pieprz. Wrzucamy poszarpane listki bazylii. Gotujemy całość 15-30 minut. Z ricotty, pesto i mleka sojowego robimy gładki sos. Warzywa polewamy oliwą i przyprawiamy. Układamy na blasze i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Na dno formy do lasagne wlewamy trochę sosu pomidorowego. Układamy płaty makaronu i polewamy je sosem z ricotty. Na wierzchu układamy warstwę bakłażana, a na niej makaron. Następnie warstwę sosu pomidorowego, pieczarki i makaron. Każdą warstwę posypujemy ziołami. Układamy warstwę tofu. Czynności kontynuujemy, aż naczynie będzie zapełnione. Na wierzchu powinien znaleźć się sos serowy i warzywa. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE