Kruche ciasteczka maślane

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 100 g dobrego masła
- 125 g mąki pszennej
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z podanych składników można przygotować 1 blaszkę ciastek. Masło wkładamy do malaksera, dodajemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową, szczyptę soli i mąkę. Ucieramy krótko. Można masę przełożyć do miski i połączyć z mąką za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy zgrabne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 st. ok. 10 minut. Delikatnie ściągamy z blaszki, studzimy na kratce i podajemy posypane cukrem pudrem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze