Fuzja smaków

Fuzja smaków zobacz Fuzja smaków 2018-06-19 12:27:07
Fuzja smaków
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 500 g lodów waniliowych
  • 500 g malin mrożonych
  • 150 ml syropu cukrowego (1:1)
  • 2 szt. papryczki chili
  • 100 g bazylii
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • tulipan z masy cygaretkowej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Maliny mrożone zalać ciepłym syropem cukrowym i pozostawić do rozmrożenia, przed podaniem podgrzać, żeby były gorące i przełożyć do pucharków. Bazylię drobno posiekać, z papryczek usunąć pestki i drobno pokroić. Wlać śmietankę do miksera, dodać bazylię, papryczki, połowę ilości lodów.
Wszystko zmiksować dokładnie. Zimną masę wlać ostrożnie do pucharków na gorące maliny – nie mieszać, wrzucić gałkę lodów waniliowych do każdego pucharka. Udekorować tulipanem w formie trójkąta z bakaliami. Od razu podawać.

Przygotowanie tulipana z masy cygaretkowej:
masło - 100 g
cukier puder - 100 g
białka jaj - 100 g
mąka pszenna - 100 g

Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać stopniowo białko, a na koniec wymieszać z mąką. Szprycować sprężynki na matę do pieczenia, posypać czarnym sezamem i podpiekać w temp. 160 stopni około 15 min.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE