Krem z pieczonej papryki z ziołami

Krem z pieczonej papryki zobacz Krem z pieczonej papryki 2018-06-19 12:28:52
Krem z pieczonej papryki
Oceń przepis:
83 ocen Średnia ocena: 1.60

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 5 sztuk czerwonej papryki
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu wołowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • szklanka grzanek z chleba razowego
  • zioła: oregano, tymianek, bazylia
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Czerwoną paprykę umyj, osusz i włóż do piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Po upieczeniu ostudź, a następnie obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz łyżeczkę papryki wędzonej w proszku, a następnie wszystko razem podsmaż. Zalej warzywa wywarem mięsnym i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Ostudzoną zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj świeży tymianek, bazylię i oregano. Śmietanę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Krem z papryki powinno podawać się z grzankami z razowego chleba.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE