Kofta z jagnięciny

Kofta z jagnięciny
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Przygotowanie:

Składniki:
500 g mielonej jagnięciny
1 ząbek czosnku
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżeczka sumak
świeża natka pietruszki
świeża kolendra
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie:
Upraż ziarna kminu rzymskiego i kolendry i rozgnieć je w moździerzu. Przypraw mięso przygotowaną mieszanką, sumakiem, skórką z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Posyp je posiekaną natką pietruszki i listkami kolendry. Wymieszaj wszystko dłońmi. Możesz odstawić mięso na pół godziny, żeby smaki się przegryzły, ale to nie jest konieczne. Uformuj ruloniki i nadziej je na szpikulec. Skrop kiełbaski oliwą i przypraw je solą. Połóż szpadki na ruszcie lub na naczyniu do zapiekania. Piecz je przez kilka minut w 210 stopniach Celsjusza. Podawaj skropione sokiem z cytryny, z chlebkiem pita i sałatką Tabule.

© Adrian Richardson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE