Jabłka i żurawina pod kruszonką

Jabłka i żurawina pod kruszonką
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis

Kruszonka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
5 łyżek miękkiego niesolonego masła
½ szklanki posiekanych orzechów pekan

Owoce
4 jabłka reneta albo Granny Smith obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych na centymetrową kostkę
1 szklanka świeżej albo mrożonej żurawiny
1/3 szklanki cukru
skórka i sok z 1 małej pomarańczy

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm. Zmieszaj w misce wszystkie składniki kruszonki oprócz orzechów i rozrób palcami na grudkowatą masę. Dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw. Wymieszaj jabłka i żurawinę z cukrem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Nałóż do przygotowanej foremki i posyp kruszonką. Piecz ok. 30 min, aż jabłka będą miękkie. Przestudź, podawaj na ciepło z kulką lodów waniliowych.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE