Eklerki

Eklerki
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Mus z palonej białej czekolady:
  • 400 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany 36%
  • 5 listków żelatyny
  • 400 ml śmietany 36% do ubicia
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
Za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego karbowaną tylką wyciśnij na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm. Piecz je w 200º C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Przygotuj mus. Kawałki białej czekolady przełóż na blaszkę i piecz w 150 stopniach przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor. Czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietaną. Dodaj namoczone w zimnej wodzie płatki żelatyny. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Śmietanę kremówkę ubij i połącz ją z musem z białej palonej czekolady. Najpierw dodaj odrobinę bitej śmietany do musu i delikatnie wymieszaj, dzięki temu mus ci się nie zważy. Krem przełóż do lodówki na 5-10 minut.
Na ciastka nałóż porcję konfitury porzeczkowej, następnie porcję kremu. Na wierzchu ułóż orzechy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE