Idealnie upieczony indyk z naturalnym sosem

Idealnie upieczony indyk z naturalnym sosem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.16)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przepis

Pieczony indyk
1 indyk (5 – 6 kg)
2 średnie, pokrojone w ćwiartki cebule
2 szklanki (500 ml) obranej i pokrojonej cebuli
2 szklanki (500 ml) pokrojonego selera naciowego
2 szklanki (500 ml) obranej i pokrojonej marchewki
1 pęczek szałwii
1 pęczek rozmarynu
1 pęczek tymianku
1 pęczek cząbru
½ szklanki (125 ml) niesolonego, miękkiego masła
1 szklanka (250 ml) kremówki
3 łyżki stołowe (45 ml) mąki
gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyjąć z indyka podroby i szyjkę. Wypłukać. Na dnie brytfanny ułożyć w jednej warstwie warzywa i kilka gałązek ziół. Osuszyć indyka papierowymi ręcznikami. Wnętrze natrzeć 2 łyżkami soli. Włożyć ćwiartki cebuli i pozostałe zioła. Końcówki skrzydeł owinąć folią aluminiową. Ptaka obwiązać sznurkiem. Natrzeć masłem i ułożyć na podstawce do pieczenie, piersią ku górze. Przykryć i wstawić do piekarnika. Po półtorej godzinie zacząć podlewać indyka co godzinę sosem z pieczenia. Piec około 3 godziny, aż termometr do mięsa wbity w udo wskaże 80 stopni C.
Zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec dalsze 20 – 25 minut, aż skórka stanie się złocista, a termometr pokaże 88 stopni C. Wyjąć kurczaka z brytfanny i odstawić na 20 minut przed pokrojeniem. Brytfannę postawić na ogniu, wlać ½ szklanki (125 ml) wody. Drewnianą łyżką oskrobać dno, by wszystkie przyrumienione kawałki się odkleiły. Przecedzić do rondelka. Połączyć śmietanę z mąką, wlać ½ szklanki (125 ml) soków z brytfanny i wymieszać. Wlać zahartowaną śmietanę do pozostałych soków, gotować 2 – 3 minuty na dużym ogniu, po czym płomień zmniejszyć i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podać do indyka.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE