Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce

Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Filety z kurczaka oczyszczamy i przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kromki pieczywa kruszymy w malakserze na gruby żwirek, dodajemy pistacje, posztakowaną pietruszkę, listki tymianku, parmezan, pokrojoną chili, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Jeśli masa wyjdzie zbyt sypka, dolewamy jeszcze trochę oliwy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Układamy filety na blaszce do pieczenia, na wierzch kładziemy grubą warstwę kruszonki i pieczemy ok. 15 minut, aż kruszonka się zapiecze, a kurczak dojdzie w środku.
Podajemy z ryżem, kaszą lub lekką sałatką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE