Falafel z dyniowym hummusem

Falafel z dyniowym hummusem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Przygotowanie:

Na hummus:
850 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki 5 cm
2 łyżki oliwy
400 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ czerwonej chili, drobno pokrojonej
2 ½ łyżki soku z cytryny
1 łyżka tahiny
70 ml oliwy extra vergine + odrobina do skropienia
prażone pestki dyni do dekoracji

Na falafele:
500 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej
4 łyżki mąki z ciecierzycy + odrobina do oprószenia
½ cebuli, posiekanej
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 zielona chili, drobno posiekana
1 czerwona chili, drobno posiekana
5 łodyg dymki, drobno posiekanych
skórka z 2 cytryn
2 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki posiekanej natki
olej do smażenia

Na dip:
150 g jogurtu greckiego
mała garść mięty, podartej
sok z ½ cytryny
szczypta pieprzy cayenne
nieco oliwy

Do podania:
płaskie chlebki
kolendra
cząstki cytryny

Przygotowanie:
Hummus: rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż dynię na blasze, dopraw oliwą, kminem, zielem angielskim, chili, solą i pieprzem. Piecz 45 minut do godziny, regularnie obracając kawałki dyni, aż zmięknie i się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i zachowaj kilka kawałków do dekoracji. W malakserze kilka sekund ucieraj ciecierzycę. Dodaj czosnek i dynię. Utrzyj i przełóż do dużej miski. Dodaj resztę składników na hummus poza tymi do przybrania. Dokładnie wymieszaj szpatułką; dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do ładnego naczynia, które postawisz na stole. Udekoruj kawałkami dyni, pestkami dyni, skrop oliwą i oprósz pieprzem cayenne.
Falafele: odcedź surową ciecierzycę namoczoną przez noc. W malakserze utrzyj z pozostałymi składnikami na falafele za wyjątkiem oliwy. Odstaw do lodówki na 30 minut. Za pomocą specjalnego narzędzia uformuj masę w kulki o wielkości piłki golfowej. Oprósz każdą kulkę odrobiną mąki z ciecierzycy.
Rozgrzej rondel o grubym dnie, wlej 8-10 cm oleju. Użyj frytownicy, jeśli ją masz. Rozgrzej olej do 170 stopni C, ostrożnie zanurzaj falafele w oleju i smaż 5-7 minut, aż się zrumienią. Najlepiej robić to partiami. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierem kuchennym.
Dip: w misce połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku, skrop oliwą. Podaj z hummusem, falafelami, płaskimi chlebkami. Udekoruj kolendrą i cząstkami cytryny.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE