Ciasto z ciemnym piwem

Ciasto z ciemnym piwem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia irlandzka

Przepis


Ciasto
225 g niesolonego masła
350 g brązowego cukru
4 jajka
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
400 ml ciemnego irlandzkiego piwa (Guiness)
100 g kakao
masło, mąka

Zabaglione (na 900 ml)
4 żółtka
50 g cukru
6 łyżek irlandzkiej whiskey

Przygotowanie ciasta
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć posmarowanym masłem pergaminem i oprószyć mąką. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Ubić jajka i dodać stopniowo do ucieranej masy. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu zmieszać piwo i kakao. Dodawać po trochu na przemian mąkę i płyn i mieszać, aż masa stanie się lśniąca i gładka. Przełożyć ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę – 1 godzinę i 15 minut. Po godzinie przykryć kawałkiem folii lub papieru do pieczenia, jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy.

Przygotować zabaglione
Umieścić w misce żółtka z cukrem i whiskey i ubić. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijać, dopóki masa nie podwoi objętości i nie zgęstnieje. Zdjąć miskę z rondla i ubijać, dopóki masa nie ostygnie do temperatury pokojowej. Pokroić ciasto na porcje, polać zabaglione i podawać.

12 porcji

Wariacja na temat:
Pozostałe ciasto można zmiksować na okruszki, nałożyć do szklanek do piwa (o pojemności 300 ml), pozostawiając u góry 2 cm miejsca, dopełnić zabaglione i podać.
© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE