Kruche babeczki z kremem waniliowym i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Kruche babeczki z kremem waniliowym zobacz Kruche babeczki z kremem waniliowym 2018-06-19 13:01:33
Kruche babeczki z kremem waniliowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 cukru pudru
  • 4 żółtka

Krem do napełnienia babeczek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki siekam i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję cienko i wykrawam babeczki. Piekę w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut.

Przygotowanie kremu:
Żółtka mieszam z 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru, wszystko rozpuszczam w ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka zagotowuję z wanilią i wlewam przygotowaną mieszankę. Gotuję jak budyń. Studzę. Następnie ucieram masło i dodaję budyń. Na koniec wrzucam posiekane migdały.

Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i dodaję trochę soku z cytryny. Babeczki napełniam kremem. Następnie szprycuję bitą śmietaną, posypuję jedną stronę kakao i dekoruję wiśniami smażonymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE