Chow mein z Hong Kongu

Chow mein z Hong Kongu
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 225 g ugotowanego chińskiego makaronu
  • 225 g filetów z piersi kurczaka
  • bez skóry
  • pokrojonych na cienkie plasterki
  • białko 1 jajka
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • olej sezamowy
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
  • olej arachidowy lub roślinny do smażenia
  • 3 łyżki posiekanej dymki i więcej do przybrania
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego do gotowania lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 175 g kiełków fasoli mung

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zblanszuj w 3 minuty kluski w dużym rondlu z wrzątkiem, a następnie odsącz i zahartuj w zimnej wodzie. Ponownie dokładnie odsącz i odstaw na bok. Obtocz w misce kawałki kurczaka w białku, skrobi kukurydzianej, oleju sezamowym i białym pieprzu. Dosyp 1 łyżeczkę soli i dobrze wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki, aby zamarynować mięso, co najmniej na 20 minut. Mocno rozgrzej suchy wok i wlej olej arachidowy albo roślinny na głębokość ok. 3 cm. Mocno go rozgrzej, rozłóż w nim równomiernie zblanszowane kluski i smaż mieszając, aż się zrumienią i będą chrupiące – powinno to zająć około 5 minut. Odwróć je delikatnie na drugą stronę, a gdy zbrązowieją, przełóż na papierowy ręcznik, by osączyć nadmiar tłuszczu. Rozgrzej suchy wok i wlej 3 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Gdy zacznie dymić, zdejmij wok z ognia i natychmiast włóż do niego mięso kurczaka, energicznie mieszając, żeby nie przywierało. Gdy kawałki mięsa zbieleją (po ok. 2 minutach), szybko osącz je na cedzaku ze stali nierdzewnej nad miską, do której spłynie gorący olej. Rozgrzej ponownie wok na silnym ogniu (wraz z pozostałościami oleju z podsmażania kurczaka). Dodaj dymkę, wino ryżowe, sos sojowy oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszaninę zagotuj, a w tym czasie rozmieszaj w miseczce skrobię kukurydzianą z 1½ łyżki wody. Dodaj do woka zawiesinę skrobi i sos ostrygowy. Zagotuj, dorzuć kiełki fasoli oraz osączone kawałki kurczaka i przemieszaj. Nałóż do misek porcje makaronu, a na wierzch kurczaka i posyp posiekaną dymką. Od razu podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE