Chińskie jabłka w cieście

Chińskie jabłka w cieście
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przepis


Ciasto:
100 g mąki ze środkiem spulchniającym
1 jajko
100 ml lodowatej wody
ćwierć łyżeczki sody

Jabłka:
3 łyżki mąki ryżowej
4 obrane, pokrojone jabłka Granny Smith

Karmel:
50 ml wody
200 g miałkiego cukru
łyżka ziaren sezamu

Ponadto:
duża miska pełna wody z lodem

Przygotowanie:
Rozgrzać olej do 180°C. Przesiać mąkę do miski. Dodać jajko i wodę. Ubijać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę ryżową do miski. Osuszyć kawałki jabłek i obtoczyć w mące. Przełożyć do ciasta. Smażyć w głębokim tłuszczu przez 2 minuty. Odsączyć na papierowym ręczniku. Wodę i cukier wymieszać w dużym rondelku. Podgrzewać, aż cukier się stopi i zrumieni. Wyłączyć gaz. Dodać ziarna sezamu do karmelu. Wrzucić jabłka. Wyjmować je łyżką cedzakową i przełożyć do miski z lodowatą wodą, żeby karmel stężał. Podawać natychmiast.

Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE