Carnitas z salsą z chili arbol

Carnitas z salsą z chili arbol
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Carnitas:
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, z tłuszczem
  • 1 biała cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 listek laurowy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki soli
  • woda
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub kaczego, do duszenia
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub kaczego, do podania
Salsa de arbol:
Szybko marynowana kapusta:
  • 2 szklanki kapusty, cienko poszatkowanej
  • sok z 3 limonek
  • 100 ml białego octu
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Sałatka z kwiatów dyni:
  • 12 kwiatów dyni, bez łodyg i pręcików
  • 100 g świeżych liści sałat różnych gatunków (młodego szpinaku lub rukoli)
  • 3 łyżki uprażonych pestek dyni bez łupin
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól morska, do smaku
  • rozgniecione ziarna czarnego pieprzu
  • Do podania:
  • 600 g ciepłych tortilli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotuj wieprzowinę. Pokrój mięso w 3 cm kostkę. Wrzuć do garnka średniej wielkości. Dodaj pozostałe składniki. Zalej wodą tak, żeby je pokrywała. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień.

Gotuj, aż płyn niemal całkowicie wyparuje. Mieszaj wieprzowinę w garnku tak, żeby poszczególne kawałki były równomiernie pokryte glazurą. Kiedy mięso zacznie przywierać do dna, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Zimne mięso rozdrobnij grubo palcami albo grubo posiekaj. Przed podaniem rozgrzej 1 łyżkę smalcu w garnku o grubym dnie i o średnicy 28 cm, aż zacznie dymić. Wrzuć połowę doprawionego, rozdrobnionego mięsa. Smaż na średnim ogniu, aż będzie chrupiące z wszystkich stron. (Nie przesmaż, bo będzie za suche). Podawaj natychmiast z ciepłymi tortillami, salsą de arbol, marynowaną kapustą i sałatką z kwiatów dyni.

Przygotuj salsę. Umyj chili. Podgrzej je lekko w garnku, w ciepłym oleju roślinnym. Smaż krótko, aż zaczną pachnieć i lekko ściemnieją (10-20 sekund).

W małym rondlu zalej pomidory wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 4-5 minut, aż będą miękkie. Zestaw z ognia.

Wrzuć chili do blendera. Dołóż pomidory, czosnek i sól. Wlej taką ilość wody z gotowania pomidorów, aby pokryła składniki. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do miski. Dodaj białą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę.

Przygotuj marynowaną kapustę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na co najmniej 30 minut przed podaniem.

Przygotuj sałatkę z kwiatów dyni. Wymieszaj liście sałat i kwiaty dyni. Przełóż do miski. Skrop lekko octem i oliwą. Dopraw do smaku. Posyp prażonymi pestkami i natychmiast podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE