Brownies

Brownies
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Brownie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 230 gramów masła plus masło do posmarowania formy
  • 2/3 miarki mąki plus mąka do posypania formy
  • ½ łyżeczka soli
  • 340 gramów półsłodkiej
  • grubo pokrojonej czekolady
  • 1 ¼ miarki jasnego cukru trzcinowego
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wysmarować masłem kwadratową formę o boku 20 cm. Wyłożyć formę papierem do pieczenia (dwie prostokątne warstwy). Posmarować papier masłem. Posypać kakao. Usunąć nadmiar. Odstawić. Przesiać mąkę i sól do małej miseczki. Odstawić. Stopić czekoladę i masło w misce ustawionej w naczyniu z wrzątkiem. Cały czas mieszać. Wystudzić. Ustawić mikser na wysokie obroty. Ubić jajka z cukrem na jasną masę. Ubijać przez 3 minuty. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać stopioną czekoladę i esencję waniliową. Dosypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec aż wierz zacznie pękać. Środek ciasta powinien być twardy. Na patyczku powinny zostać mokre grudki ciasta, piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić ciasto na kwadraty. Można przechowywać brownies w szczelnym pojemniku przez 2 dni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE