Buraczane brownie z polewą kokosowo-czekoladową

Buraczane brownie zobacz Buraczane brownie 2018-06-19 12:16:52
Buraczane brownie
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci, Brownie

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 100 g masła klarowanego
  • 150 g syropu daktylowego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 1 opakowanie masy kokosowej (pure coco nut)
  • 3-4 łyżki kakako i karobu w dowolnych proporcjach
  • 4-5 łyżek ksylitolu lub do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Upieczone buraki obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Masło rozpuść, połącz z kakao i karobem oraz syropem daktylowym, a następnie dodaj masę buraczaną.
Orzechy i migdały zmiel na grubą mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Połącz zmielone orzechy i migdały z kakaowo-karobowym masłem i masą buraczaną i dokładnie wymieszaj.
Delikatnie połącz całość z białkami i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła.
Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 180º C.
Krój dopiero po wystygnięciu.
Ja lubię ciasto pieczone krócej – wilgotne, z delikatnie spieczonymi brzegami.

Ciasto możesz wzbogacić polewą kokosowo-czekoladową
Rozpuść masę kokosową w wodnej kąpieli.
Połącz z kakao, karobem i ksylitolem.
Przestudzoną wylej na upieczone ciasto.
Ozdób wiśniami z kompotu lub świeżymi i płatkami migdałów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE