Biszkoptowa babka z brązowym cukrem

Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:


Ciasto
1 kostka miękkiego masła
2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka cukru-kryształu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jajek o temperaturze pokojowej
3 szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 135 stopni C. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Za pomocą miksera zmieszać masło, oba rodzaje cukru i ekstrakt waniliowy aż masa stanie się puszysta
i delikatna. Stopniowo dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając ciasto. Przesiać mąkę z solą. W oddzielnej misce zmieszać śmietanę z sodą. Dodawać na przemian mąkę i śmietanę do jajeczno – maślanej mieszaniny (mąka powinna trafić do ciasta na początku i na końcu), mieszając. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 135 stopni C, a następnie zwiększyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze ok. 40-50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

Glazura
6 łyżeczek cukru-pudru
2 łyżki masła
1 łyżka wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Roztopić dwie łyżki masła, podgrzać aż zbrązowieje i przesączyć przez filtr do kawy. Wymieszać je z sześcioma łyżeczkami cukru-pudru, odrobiną wody i wanilią. Jeśli polewa jest bardzo gęsta, dodać więcej wody. Ostudzić ciasto i polać je maślaną glazurą.

Wersja zmodyfikowana

ELEGANCKI DESER Z BRĄZOWYM CUKREM

ciasto biszkoptowe
1 świeży ananas
brązowy cukier do posypania

Przygotowanie
Upiec ciasto biszkoptowe według podstawowego przepisu. Ostudzić. Obrać i pokroić ananasa na plastry grubości 1 cm. Pokroić biszkopt w poprzek na równe plastry i wyciąć z nich kółka wielkości plastrów ananasa. Włączyć opiekacz na maksymalną temperaturę. Ułożyć biszkoptowe kółka na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na każdym kółku z ciasta położyć plaster ananasa i obficie posypać brązowym cukrem. Zapiekać przez 1-2 minuty, aż cukier się stopi. Natychmiast podawać, najlepiej z lodami.

©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

alica 6 lat temu

3 szklanki cukru na 3 szklanki maki ???
mam wrażenie, ze tem przepis jest zle przetłumaczony

zbyszek846 7 lat temu

To jest wręcz bajeczny przepis.Kto do tej pory nie miał przyjemności go posmakować niech żałuje i jak najszybciej naprawi ten błąd.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE