Bitki wołowe z grzybami

Bitki wołowe z grzybami
Oceń przepis:
83 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450-500 g wołowiny (pierwsza krzyżowa)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • ½ szklanki wina czerwonego
  • 8 kapeluszy suszonych prawdziwków
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pieczarki
  • 500 ml bulionu najlepiej wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 200 g surowego, wędzonego boczku
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia
Do podania:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • ½ pęczka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy ok. 45 minut, następnie odcedzamy, wywar zachowując. Grzyby kroimy w paski.

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy z nich przekrawamy na pół na mniejsze porcje. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a boczek w sporą kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy na pół następnie w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i partiami, na dość dużym ogniu, przesmażamy opanierowane w mące plastry wołowiny, jak tylko się lekko zarumieni z każdej strony od razu przekładamy je do osobnego garnka. Smażymy mięso, aż każdy kawałek zostanie zarumieniony.

Na tę samą patelnię wrzucamy masło i jak się rozpuści dodajemy cebulę. Lekko ją solimy i krótko przesmażamy, następnie dodajemy boczek, czosnek i pieczarki oraz pokrojone grzyby w paski. Całość podsmażamy do czasu, aż cebula zmięknie, a boczek i pieczarki lekko się zarumienią. Przekładamy wszystko do garnka z mięsem, dodajemy przyprawy tj. kumin, kminek, rozmaryn, zalewamy bulionem spod grzybów i na małym gazie, pod przykryciem gotujemy. Co jakiś czas mieszamy, aby potrawa nie przywarła. Po ok. 2,5-3h gotowania bitki będą mięciutkie. Możemy całość doprawić solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA