Batoniki orzechowo-zbożowe

Batoniki orzechowo-zbożowe
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka orzechów ziemnych
  • niesolonych
  • całych lub posiekanych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • niesolonych
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • niesolonych
  • 1 szklanka masła z orzechów ziemnych
  • 1 szklanka złocistego cukru trzcinowego
  • 75 g niesolonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki miałkiej soli
  • 1 duże jajko

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE