Ananas curry

Ananas curry
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki:
1 łyżka suchego, surowego ryżu basmati
50 g nasion kolendry
25 g nasion kminu
25 g nasion fenkułu
7,5 cm laska cynamonu
1½ łyżeczki nasion czarnuszki
½ łyżeczki goździków
½ łyżeczki nasion kardamonu (z ok. 10 zielonych strąków)
½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka całych nasion czarnego pieprzu
3 suszone, czerwone chilli z Kaszmiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy

Składniki ananasa curry:
4 łyżki oleju roślinnego
25 g drobno posiekanego czosnku
100 g cebuli albo szalotek, obranych, pokrojonych w piórka
5 cm laska cynamonu, połamana na kawałki
24 świeżych liści curry
6 x 2,5 cm kawałki liści pandanu
3 łyżki prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki (przepis powyżej)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
400 ml mleka kokosowego
650 g kawałków ananasa
4 posiekane strąki zielonego pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka soli

Przygotowanie prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki:
Na średnim ogniu rozgrzej głęboką patelnię o grubym dnie. Wsyp suchy ryż, smaż przez 2-3 minuty, potrząsając patelnią, aż ryż się upraży i będzie złocisty. Przesyp prażony ryż do dużego moździerza albo młynka do przypraw i zostaw, aby wystygł. Tak samo upraż wszystkie przyprawy, przesyp do miseczki i zostaw, aby wystygły. Upraż suszone chilli, przesyp do miseczki i zostaw, aby wystygły. Wtedy wsyp wszystkie składniki do dużego moździerza albo młynka do przypraw i rozetrzyj na gładki proszek. Odstaw na bok.

Przygotowanie ananasa curry:
Na tej samej patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek, smaż przez 1-2 minuty, dodaj cebulę albo szalotki, laskę cynamonu, liście curry i kawałki liści pandanu. Smaż, stale mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj 3 łyżki stołowe prażonej mieszanki przypraw i mieloną kurkumę. Smaż przez 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Wlej mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty. Dodaj kawałki ananasa, zielone chilli i sól. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut. Podawaj natychmiast.

Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 5


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE