64.kompot z fenkułów

64.kompot z fenkułów
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Składniki
175ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 główki fenkułu, bez wierzchnich liści, pokrojone wzdłuż na ćwiartki
obrane ząbki z 1 główki czosnku
2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
125ml wytrawnego białego wina
400g krojonych pomidorów z puszki
300ml gotującej się wody
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
50g startego parmezanu
12 liści bazylii, porwanych
24 czarnych oliwek, bez pestek, grubo posiekanych

Przygotowanie
Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i fenkuł. Smażyć na średnim ogniu przez 20 minut aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, oregano, wino, pomidory i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1½ godziny. Jeśli po tym czasie będzie nadal dużo płynu, gotować na mocniejszym ogniu, aż wody będzie mniej, a sos zgęstnieje. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem balsamicznym. Na koniec dodać tarty parmezan, bazylię i pokrojone czarne oliwki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE